Over ons

Over Belichaming Fysiotherapie

De praktijk staat sinds 20 mei 2004 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24362394.

Marjoleins masterthesis (manueel therapie) ging over het onderwerp embodiment. Zij raakte geïnspireerd door dit concept. Gelukkig hebben we hier ook een mooie Nederlandse term voor: belichaming. Als je googled naar de betekenis van belichaming kom je uit op: concreet voorstellen, manifesteren, vorm aan iets geven, verpersoonlijken. Door Maurice Merleau-Ponty en de fenomenologie heb ik een andere betekenis van belichaming leren kennen, namelijk als volgt. Je beleeft de wereld met je lichaam. Door je lichaam kun je bewegen, voelen, ervaren en zijn. Als het goed gaat, ervaar je daarbij amper je lichaam zelf. Maar zeker als je pijn voelt, dan is je lichaam aanwezig en ben je bewust van zijn kwetsbaarheid. Soms wordt jouw lichaam dan ineens het lichaam (of de rug, de nek), als iets buiten jezelf.

belichaminglogozondertekst

Een inspirerende definitie van gezondheid waaruit Belichaming werkt:
Gezondheid is niet een toestand dat iemand van binnen voelt.
In tegendeel, het is een toestand van er zijn,
van in de wereld zijn, van samen zijn met anderen,
van ingenomen zijn met een actieve en waardevolle verbintenis
met de dingen die er toe doen in het leven.
Het is het ritme van het leven,
een permanent proces waarin het evenwicht zich steeds opnieuw herstelt.
(vrij vertaalt naar tekst van filosoof Hans-Georg Gadamer)

marjoleinjuli2022 400x400

Eigenaar, fysiotherapeut, manueel therapeut

Marjolein stopte in 2001 haar studie journalistiek door medische omstandigheden. Ze stond stil bij de betekenis van gezondheid. Wat is gezondheid? Waarom wordt iemand ziek? Wat doet dat met een persoon? Wat kan ik daarmee? Vanaf het moment dat zij de antwoorden begon te vinden, wil zij anderen hierbij helpen. En daarbij raakt zij nooit uitgeleerd.

Marjolein eigenwijs, betrouwbaar, gevoelig, leergierig, doorzettend, analyserend en creatief. Lichaam en geest zijn één geheel dus voor haar onafscheidelijk. Als therapeut kijkt zij graag verder dan wat voor de hand ligt.