Over ons

Over Belichaming

Belichaming is de naam van mijn praktijk voor fysiotherapie en coaching. De praktijk staat sinds 20 mei 2004 ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer 24362394 en btwnummer NL180968373B01.

Mijn masterthesis (manueel therapie) ging over het onderwerp embodiment. Ik raakte geïnspireerd door dit concept. Gelukkig hebben we hier ook een mooie Nederlandse term voor: belichaming. Als je googled naar de betekenis van belichaming kom je uit op: concreet voorstellen, manifesteren, vorm aan iets geven, verpersoonlijken. Door Maurice Merleau-Ponty en de fenomenologie heb ik een andere betekenis van belichaming leren kennen, namelijk als volgt. Je beleeft de wereld met je lichaam. Door je lichaam kun je bewegen, voelen, ervaren en zijn. Als het goed gaat, ervaar je daarbij amper je lichaam zelf. Maar zeker als je pijn voelt, dan is je lichaam aanwezig en ben je bewust van zijn kwetsbaarheid. Soms wordt jouw lichaam dan ineens het lichaam (of de rug, de nek), als iets buiten jezelf.

Een inspirerende definitie van gezondheid waaruit Belichaming werkt:
Gezondheid is niet een toestand dat iemand van binnen voelt.
In tegendeel, het is een toestand van er zijn,
van in de wereld zijn, van samen zijn met anderen,
van ingenomen zijn met een actieve en waardevolle verbintenis
met de dingen die er toe doen in het leven.
Het is het ritme van het leven,
een permanent proces waarin het evenwicht zich steeds opnieuw herstelt.
(vrij vertaalt naar tekst van filosoof Hans-Georg Gadamer)

Over mij

De ik die zichzelf steeds ik noemt ben ik. Toen ik in 2001 mijn studie journalistiek stopte door medische omstandigheden, stond ik stil bij de betekenis van gezondheid. Wat is gezondheid? Waarom wordt iemand ziek? Wat doet dat met een persoon? Wat kan ik daarmee? Vanaf het moment dat ik de antwoorden begon te vinden , wil ik anderen hierbij helpen. En daarbij raak ik nooit uitgeleerd.

Ik ben eigenwijs, betrouwbaar, gevoelig, leergierig, doorzettend, analyserend en creatief. Lichaam en geest zijn één geheel dus voor mij onafscheidelijk. Als therapeut kijk ik graag verder dan wat voor de hand ligt.

Over ons

Naast mij werkt ook Yme in de praktijk als algemeen fysiotherapeut.

Samenwerking

We werken o.a. samen met:
Bram